" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"
Image and video hosting by TinyPicsila hubungi Ust Syed untuk keterangan lanjut - 019 5121274

Tuesday, May 3, 2011

PENDAPAT PERIBADI HAMBA TENTANG MAT SABU YG INGIN BERTANDING TIMBALAN PRESIDEN.

Hamba ada seorang Pakcik yang beragama Islam Syiah. Beliau sudah meninggal dunia tahun lepas. Rumah arwah adalah di Bukit Mertajam, Seberang Perai. Arwah juga adalah salah seorang segerombolan orang Syiah (hamba lupa ada berapa orang) yang ditahan dibawah ISA awal tahun 2000 dahulu. Iktikad arwah adalah serupa seperti Syiah Imamiah.

Ada beberapa kali insiden dimana terdapat dialog yang agak 'panas' diantara sepupu hamba dengan arwah apabila arwah Pakcik hamba ini mula menghina sahabat Rasulullah SAW. Namun selepas bebas dari tahanan dibawah ISA, arwah telah tidak meng'war-war'kan Syiahnya kepada orang ramai. Arwah hanya ada menyebut-nyebut perkara yang 'ringan-ringan' jika berdialog, terutama dengan hamba.

Apa yang hamba ingat ialah, arwah selalu menasihati hamba agar belajar sirah para sahabat. Dan hamba ikut nasihatnya, dan alhamdulillah, pembacaan hamba adalah bukan hanya pembacaan hanya semata-mata dengan buku tanpa berguru, tetapi hamba akan bertanya kepada ustaz-ustaz yang boleh digelar ulama untuk memimpin hamba dari pembacaan sirah sahabat. Kepada sesiapa yang berkehendakkan membaca sirah sahabat, terutama pada sirah peperangan2 yang melibatkan sahabat, selepas zaman Uthman R.A, anda semua patut dipimpin dengan guru yang betul.

Disinilah jarum-jarum Syiah akan mula menyusuk ke dalam akal fikiran kita kerana ilmu sanad sirah Islam dan ilmu sanad Hadith adalah jaun berbeza seperti langit dengan bumi. Sanad untuk hadith ianya adalah terlalu ketat, tetapi bagi sanad sirah Islam, penulis-penulis akan mengambil semua sanad walau orang yang menceritakan kepada penulis sirah itu adalah memang sah munafiq dan fasiq. Disinilah bermulanya kepada sesiapa yang hentam kromo menerima apa sahaja yang disampaikan dalam buku sirah itu akan terbawa-bawa doktrin Syiah Imamiah yang melaknat Sahabat Rasulullah SAW.

Apa yang paling merungsingkan hamba sekarang ini adalah, ayat-ayat yang selalu arwah Pakcik hamba katakan kepada hamba berkenaan Saudara Mat Sabu. Arwah Pakcik memang sukakan Mat Sabu kerana selalu juga Mat Sabu akan datang ke rumahnya, mungkin bertanya khabar. Apa yang hamba risaukan ialah arwah Pakcik hamba ada mengatakan bahawa rumah arwah Pakcik ini telah dijadikan tempat belajar ilmu Syiah. Dan beliau juga yakin bahawa Mat Sabu ini adalah seorang Syiah.

Walaupun hamba tidak yakin akan kata-kata arwah Pakcik hamba ini, namun rasa gelisah itu tetap ada. Hamba suka akan saudara Mat Sabu kerana istiqomahnya didalam perjuangan Islam bersama PAS. Malah hamba ada menjemput saudara Mat Sabu untuk berceramah di tempat hamba pada tahun 2009 dahulu. Dan hamba juga begitu meminati beliau dengan kepetahan beliau berceramah dan juga selalu turun berdemonstrasi bersama rakyat tentang apa-apa juga isu berkenaan dengan rakyat dan Islam.

Cumanya apabila saudara Mat Sabu tiba-tiba ingin bertanding kerusi nombor dua PAS, maka hati hamba dengan tidak semena-mena datang rasa was-was dan syak wasangka yang tidak elok. Terutama apabila kali kedua beliau mencubakan nasib.

Jika sesiapa yang menyokong saudara Mat Sabu, ataupun S.U peribadinya ada terbaca artikel hamba ini, yang boleh menjelaskan kepada hamba bahawa saudara Mat Sabu memang sah bukan Syiah, atau hanya menyokong golongan-golongan Syiah di Malaysia, tolong komen dalam artikel ini. Jika hendak bertanya siapakah gerangan nama pakcik hamba itu, hamba akan beritahu namanya, tetapi bukannya secara terbuka, kerana hendak menjaga nama arwah dan isteri serta anak-anaknya (sepupu2 hamba) yang masih hidup.

Ada satu lagi peristiwa yang menyebabkan hamba telah 'tertuduh' saudara Mat Sabu ini Syiah, tetapi hamba tidak mahu menceritakan didalam blog hamba, kerana ianya hamba anggap gosip-gosip liar dari kawan hamba.... Wallahualam....

Sumber

2 comments:

  1. sebagai ajk pas pusat tak apa ye?

    ReplyDelete
  2. AKU TAK TAULAH MAT SABU SYIAH KE TAK.

    YANG AKU TAU, MAT SABU PERNAH KENA TANGKAP DENGAN NORMA.
    KEMUDIAN MAT SABU IALAH ORANG PERTAMA DALAM DUNIA PANGGIL NUAR BRAHIM AL JUBURI...DAN SEKARANG SEDANG BERJUANG UNTUK NUAR.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seksyen 111