" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"
Image and video hosting by TinyPicsila hubungi Ust Syed untuk keterangan lanjut - 019 5121274

Monday, August 22, 2011

Media Lebih Besarkan Syawal – Dr Haron Din

Oleh Litmohd

Bulan Ramadhan merupakan bulan penuh keberkatan dan maghfirah yang dinantikan oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia saban tahun. Tetapi malangnya di Malaysia, kelebihan dan keberkatan beramal di bulan Ramadhan tidak begitu tertonjol kerana ditenggelami oleh seruan keseronokan menyambut 1 Syawal.

Jika ada pun untuk Ramadhan ialah iklan-iklan berbuka puasa secara mewah di hotel-hotel dan sebagainya.

Justeru, tokoh ulamak tersohor tanahair Dr. Haron Din kembali memperingatkan umat Islam akan hadith Nabi Muhammad s.a.w. bermaksud berkata baginda kepada kaum muslimim “Kamu menghampiri suatu bulan yang mana tidak ada yang lebih baik daripadanya melainkan Ramadhan.”

Manakala kepada kaum musyrikin pula Nabi s.a.w. bersabda “Dan pada kaum musyrikin tidak ada bulan yang buruk dan celaka melainkan bulan Ramadhan.”

Dengan mengutamakan sambutan raya iaitu bulan syawal, apakah umat Islam tidak suka akan amalan di bulan Ramadhan iaitu berpuasa sebagai amalan yang diwajibkan dan berbagai-bagai amalan sunat yang lain yang semuanya dijanjikan oleh Allah s.w.t. dengan ganjaran pahala yang amat besar.

Ia situasi seolah-olah hendak cepat menyambut hari raya dan biarlah puasa di dalam Ramadhan berlalu cepat. Ramadhan seperti merimaskan kerana segala punca nafsu dan syahwat terpaksa dikekang.

Sedangkan para sahabat dan jenerasi awal yang dididik oleh baginda Nabi Muhammad s.a.w. amat gembira apabila hendak memasuki bulan berpuasa iaitu Ramadhan dan amat sedih apabila Ramadhan hendak berakhir.

Mereka gembira dan bersyukur kerana dilanjut usia oleh Allah s.w.t. agar dapat bertaubat dan membersihkan diri serta dapat mengulangi amal soleh yang pahalanya dilipat-gandakan oleh Allah s.w.t.

Prof. Dato’ Dr. Haron Din berkata demikian ketika menyampaikan kuliah bulanannya di MADI, Jejawi, Perlis, juga sebagai kuliah khas sempena menyambut Ramadhan pada tahun ini.

Beliau mengingatkan umat Islam agar mencapai tahap puasa ke tiga iaitu puasa akhirat atau puasa syariat, iaitu hakikat puasa yang dianjurkan Nabi s.a.w dan diamalkan oleh para sahabat. Inilah puasa yang benar-benar dapat mengubah peribadi seseorang ke arah insan bertakwa.

Ramadhan adalah bulan pertarbiahan dimana setiap muslim sejati berharap agar menjadi seperti bayi yang baru dilahirkan apabila keluar dari madrasah Ramadhan.

Ini adalah kerana setiap muslim akan bertekad untuk berusaha bersungguh-sungguh meningkatkan amalan masing-masing dan berharap pengampunan daripada Allah s.w.t. sempena di bulan penuh keberkatan itu. Di bulan Ramadhan kata Allah, pintu neraka ditutup dan pintu syurga dibuka seluas-luasnya.

Mereka bersedih kerana akan ditinggalkan Ramadhan dan belum tentu akan bertemu Ramadhan lagi di masa akan datang.

Justeru itulah maksud hadith Nabi tersebut apabila datang Ramadhan ia memisah dua kategori manusia iaitu manusia beriman dan manusia yang munafik.

Nabi dan para sahabat lebih bimbang dengan golongan munafik dari golongan kafir. Justeru itulah Nabi berpesan kepada salah seorang sahabat baginda, Abu Dzar di dalam hadithnya yang mashyur bermaksud “Kamu ikhlaskanlah hati kamu di dalam beragama.”

Golongan munafik wujud sepanjang zaman. Golongan orang Islam yang tiba-tiba tidak suka Islam menang untuk memimpin politik di dalam negara ini adalah contoh golongan munafik, jelas Dr. Haron Din lagi.

Justeru itu Dr. Haron Din yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS menyeru kepada seluruh umat Islam agar bertekad pada Ramadhan tahun ini untuk berpuasa berlandaskan puasa syariat bukan puasa bertaraf puasa awwam.

Puasa syariat adalah puasa yang sebenarnya, yakni bukan sahaja tidak makan dan minum dan menjaga segala anggota, tetapi juga membebaskan pemikiran yang boleh menjejaskan aqidah seorang yang beriman.

Jika tidak, dikhuatiri kita tidak beroleh apa-apa dari puasa kecuali lapar dan dahaga, itulah puasa awwam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seksyen 111