" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"
Image and video hosting by TinyPicsila hubungi Ust Syed untuk keterangan lanjut - 019 5121274

Monday, October 24, 2011

10 Pesanan untuk wanita Solehah

Amanat agung itu keluar dari mulutnya yang mulia seorang utusan ALLAH nabi besar Muhammad shollallahu alaihi wa salam kepada puterinya, cahaya matanya yang juga seorang wanita mulia penghulu seluruh wanita di dunia Fatimah Az Zahra. Rasulullah berwasiat kepada puterinya yang merupakan mutiara termahal nilainya, khususnya bagi setiap istri/calon istri yang mendambaka...n kesalehan.

Duhai saudariku….. ini lah 10 amanat agung yang tak ternilai harganya yang akan mengantarkan kita para wanita seorang calon istri, seorang istri untuk suaminya dan seorang ibu bagi anak-anaknya mencapai derajat “SHALIHAH"

Wahai Fatimah!

Sesungguhnya wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya, kelak ALLAH akan tetapkan baginya kebaikan dari setiap biji gandum yang diadonnya, dan juga ALLAH akan meleburkan setiap kejelekannya serta meningkatkan derajatnya.

Wahai Fatimah!

Sesungguhnya wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya, niscaya ALLAH akan menjadikan antara neraka dan dirinya tujuh tabir pemisah.

Wahai Fatimah!

Sesungguhnya wanita yang meminyaki rambut anak-anaknya lalu menyisirnya dan kemudian mencuci pakaiannya, maka ALLAH akan tetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang yang telanjang.

Wahai Fatimah!

Sesungguhnya wanita yang membantu kebutuhan tetangga-tetangganya, maka Allah akan membantunya untuk dapat meminum telaga kautsar pada hari kiamat nanti.

Wahai Fatimah!

Yang lebih utama dari seluruh keutamaan di atas adalah keridhaan suami terhadap istri. Andaikata suamimu tak ridho kepadamu, maka aku tidak akan mendoakanmu. Ketahuilah wahai Fatimah, kemarahan suami adalah kemurkaan ALLAH.

Wahai Fatimah!

Di saat seorang wanita mengandung, maka malaikat memohonkan ampunan baginya, dan ALLAH tetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan, serta melebur seribu kejelekannya. Ketika seorang wanita merasa sakit akan melahirkan, maka ALLAH tetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang ALLAH. Disaat seorang wanita melahirkan kandungannya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Disaat seorang wanita meninggal karena melahirkan, maka dia tidak akan membawa dosa sedikitpun, di dalam kubur akan mendapat taman yang indah yang merupakan bagian dari taman surga. ALLAH memberikan pahala yang sama dengan pahala seribu orang yang melaksanakan ibadah haji dan umrah, dan seribu malaikat memohonkan ampunan baginya hingga hari kiamat.

Wahai Fatimah!

Disaat seoang istri melayani suaminya selama sehari semalam, dengan rasa senang dan ikhlas, maka ALLAH akan mengampuni dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya di hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau, dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. ALLAH pun akan memberikan kepadanya pahala seratus kali ibadah haji dan umrah.

Wahai Fatimah!

Disaat seorang istri tersenyum di hadapan suaminya, maka ALLAH akan memandangnya dengan pandangan penuh kasih.

Wahai Fatimah!

Disaat seorang istri membentangkan alas tidur untuk suaminya dengan rasa senang hati maka para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya, dan ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

Wahai Fatimah!

Disaat seorang wanita meminyaki kepala suaminya dan menyisirnya, meminyaki jenggotnya dan memotong kumisnya serta kuku-kukunya maka ALLAH akan memberi minuman yang dikemas indah baginya, yang didatangkan dari sungai-sungai surga. ALLAH pun akan mempermudah sakaratul maut baginya, serta menjadikan kuburnya bagian dari taman surga. ALLAH pun menetapkan baginya bebas dari siksa neraka serta dapat melintasi shirathul mustaqim dengan selamat.

Wallahu a’lam bish shawab.

Jom riadah bersama keluarga dan teman-teman

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seksyen 111