" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"
Image and video hosting by TinyPicsila hubungi Ust Syed untuk keterangan lanjut - 019 5121274

Thursday, May 26, 2011

Dichotomia Yang Sakit Dalam PAS

Oleh Muhaimin Sulam

Tiga penjuru perlumbaan jawatan Timbalan Presiden PAS semakin dirancakkan dengan tujuh penjuru perlumbaan dalam jawatan Naib Presiden. Masing-masing ada kelebihan dan kekuatan yang perlukan sokongan lain.

Dichotomia diantara ulama-professional-aktivis dalam pemilihan pemimpin hanya memperlihatkan pola pemikiran yang sakit. Lebih sakit dengan dichotomia yang berasaskan kaum, wilayah ataupun kelas.

Kesakitan ini semakin menjadi-jadi menjelang hari-hari Muktamar yang begini: Muktamar Pemilihan. Ahli dan perwakilan dipersembahkan metos pemikiran yang karut.

Jauh dari semangat organisasi yang berkesan. Apatah lagi jika ingin disandarkan dengan nilai kepimpinan sebagai sebuah gerakan siasah-dakwah Islam.

Seharusnya yang menjadi ukuran dalam memilih pemimpin ialah kebolehan (abiliti) memimpin.

Pemimpin mesti memilih kebolehan untuk merangsang, menginspirasi dan menunjuk jalan. Jubah atau coat bukanlah simbol untuk pemimpin yang baik. Ia mungkin seorang yang baik. Ia baik untuk dirinya. Belum tentu pada partinya ataupun negaranya.

http://muhaiminsulam.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seksyen 111