" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"
Image and video hosting by TinyPicsila hubungi Ust Syed untuk keterangan lanjut - 019 5121274

Monday, October 31, 2011

Noh Omar elok letak jawatan sebagai Menteri Pertanian

Oleh Zulkifli Yahaya

JELAPANG Padi Kedah dihangatkan dengan isu kekurangan padi benih untuk musim pehttp://1.bp.blogspot.com/-6LHkzv_vMmA/Tn-arMuHcTI/AAAAAAAAHi8/NcaQsf7SCUE/s400/NohOmar_sun.jpgnanaman kali ini.Banyak kawasan sawah yang sudah siap diratakan tetapi tidak dapat ditabur benih. Banyak juga kawasan sawah yang belum bermula pun proses pembersihan tanah untuk persediaan menabur benih disebabkan musim hujan yang berlarutan.

Jika semuanya bersedia maka masalah bekalan padi benih akan lebih meruncing. Puncanya pembekal padi benih tidak dapat menyediakan bekalan yang mencukupi.

Tetapi Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Johari Baharom menafikannya. Menurut beliau bekalan padi benih mencukupi, lalu memberikan fakta kemampuan pihak pembekal bagi meyakinkan para petani.

Jawapan Johari lebih kepada ‘dalih politik’ kerana petani yang mengusahakan sawah lebih tahu, sukar atau tidak untuk mendapatkan benih buat masa ini.

Pembekalan benih padi kini dimonopoli oleh dua syarikat utama iaitu Haji Mohd Noor (HMN) dan Sri Merbok yang memegang kuota kira-kira 40 ribu metrik tan. Selain itu kuota pembekalan diberikan kepada GLC seperti Mada, Felcra, KADA dan Bernas; sekitar 9 ribu metrik tan setiap satu memandangkan kemampuan logi mereka yang terhad.

Sebelum ini terdapat lima syarikat pembekal gergasi iaitu Pertama Padi, OBL, Utara Seed, Sukaramai dan Maju tetapi mereka tidak berpeluang mendapatkan quota pembekal kerana kononnya tiada status Bumiputera.

Hakikatnya Sri Merbok juga bukan milik Bumiputera sepenuhnya tetapi dapat juga memegang konsesi membekal padi benih.

Ada yang mendakwa isunya bukan status Bumiputera tetapi yang penting status ‘kroniputera’ kepada Menteri Pertanian.

Ada pihak mendakwa terdapat hubungan istimewa Haji Mohd Noor dan Sri Merbok, dengan Menteri Pertanian Dato’ Noh Omar. Jika dilihat kepada kemampuan kedua-dua buah syarikat tersebut ternyata mereka jauh ketinggalan berbanding lima buah syarikat gergasi yang disebutkan tadi. Sekali lagi bukan ‘meritokrasi’ tetapi mungkin ‘kronitokrasi’ yang menjadi asas pemilihan.

Kementerian Pertanian membuka kuota 85 ribu metrik tan setahun kuota pengeluaran padi benih tetapi untuk syarikat yang telah ditentukan oleh Menterinya. Mengapa kuota tidak dibuka berdasarkan kemampuan? Bukankah jika perkara tersebut dibuat maka petani akan mendapat padi benih yang lebih berkualiti kerana masing-masing syarikat pengeluar akan bersaing.

Isu padi benih yang tidak berkualiti juga tidak kurang hangatnya diperkatakan.

Apabila pemegang konsesi pembekalannya dimonopoli oleh syarikat tertentu, mereka semacam tidak peduli lagi akan kualiti. Lebih-lebih lagi apabila Kementerian Pertanian ditekan, menteri diasak. Bagi menutup mulut pesawah yang ‘bising’ kerana padi benih tidak cukup, individu tertentu dikatakan mengarahkan pihak kementerian yang menjaga kualiti padi benih supaya ‘pejam mata’ sahaja terhadap kelemahan yang berlaku dan jangan terlalu teliti terhadap kualiti percambahan, ketulinan dan masalah padi angin yang menjadi kriteria utama kelulusan benih padi. Biarkan saja, asalkan pembekalan mencukupi? Jika benarlah dakwaan tersebut maka industri penanaman padi kita sedang terancam.

Bermakna juga penghasilan padi di negara ini tidak dapat dimaksimumkan kerana benih yang tidak berkualiti. Sekarang pun isu kekurangan bekalan beras sudah meruncing. Usah menteri ghairah bercakap isu bekalan beras di Thailand akibat banjir, bekalan beras dalam negara pun sudah mulai menghadapi masalah.

Bertanyalah tetus kepada pengilang dan pembekal beras, jangan bertanya pada menteri kerana cakap mereka adalah ‘cakap politik’.

Sudahlah padi benih tidak berkualiti, pesawah juga terbeban dengan harga padi benih jualan berbanding harga sebenar yang ditetapkan kerajaan iaitu RM28 sekampit.

Pembekal yang mendapat insentif/subsidi dari kerajaan sebanyaj RM10, menaikkan lagi benih tersebut kepada RM30 hingga RM32 sekampit walaupun dibeli tunai. Pihak kementerian sendiri pun tidak mampu mengawalnya.

Pihak kementerian juga ada mencadangkan supaya pesawah menggunakan benih padi alternatif iaitu MR220CL untuk meningkatkan pengeluaran, jika menganggap benih biasa yang dibekalkan tidak berkualiti.

Masalahnya harga sekampit padi benih tersebut ialah RM120, terlalu mahal.

Isu padi benih serta pengeluaran padi di negara ini kian meruncing. Dato’ Noh Omar gagal membela para pesawah. Eloklah kalau dia letak jawatan sebagai Menteri Pertanian dan tumpukan kerja menambah pengundi BN di Selangor dengan memberi kerakyatan seluasluasnya kepada warga asing.

Dia boleh memohon dari Najib untuk bertukar kementerian dengan Dato’ Hishammuddin Tun Hussein.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seksyen 111